Cjelogodišnji rezultati ETEX za 2022. godinu

13.03.2023

Lagana održiva rješenja društva Etex u 2022. godini ostvarila su iznimne financijske rezultate

Naglasci:

  • Petu uzastopnu godinu, društvo Etex postiglo je nove rekordne rezultate u svim područjima, uključujući prihod, REBITDA maržu i neto dobit, dok je postavilo i dodatnu značajnu prekretnicu svojim obvezama na Putu održivosti do 2030. godine.
  • Rekordni prihodi od 3,714 milijardi eura, što predstavlja porast od 25,0 % u usporedbi s 2021., mogu se pripisati uspješnosti nedavno stečenog vodećeg europskog proizvođača izolacije, tvrtke URSA, i poslovanju s gips-kartonskim pločama u Australiji, zajedno sa stabilnim količinama i povećanim prosječnim prodajnim cijenama. Pokazatelj Like-for-like tako je porastao za 13,3 %.
  • Riječ je o najvišoj apsolutnoj vrijednosti REBITDA marže ikad, budući da predstavlja rast od 13,2 % na 645 milijuna eura, a to je uglavnom zbog povećanja prihoda uz pozitivan učinak akvizicije vodećeg europskog proizvođača izolacije, tvrtke URSA. Pokazatelj Like-for-like porastao je za 2,8 % u usporedbi s 2021. godinom.
  • Povećanje neto dobiti (udio skupine) na 275 milijuna eura, +2,9 % godišnje.
  • Povećanje neto financijskog duga na 1,031 milijardu eura u usporedbi s 214 milijuna eura u 2021., uglavnom zbog akvizicije tvrtke URSA, ali je dug također djelomično neutraliziran stvaranjem slobodnog novčanog toka.
  • Bruto dividenda za dobit u 2022. godini: Prijedlog upravnog odbora je 0,93 eura po dionici (+10,7 %).
  • Izgledi za 2023. godinu: Očekujemo dalju neizvjesnost, osobito u cijenama energije i sirovina, ali u društvu Etex vjerujemo da će potražnja za našim proizvodima i rješenjima ostati na visokoj razini s obzirom na stvarnu održivu vrijednost i stalne potrebe za obnovama i novogradnjama. Očekujemo da će REBITDA marža ostati na istoj razini.
  • Održivost: U 2022. godini postigli smo poboljšanje u našoj ESG ocjeni rizika i očekujemo da ćemo biti među 10 najboljih društava na globalnoj razini u našoj industriji. Između 2018. i 2022. godine: 54 % više upotrijebljenog recikliranog gipsa – što društvo Etex čini najnaprednijim prerađivačem gipsa u Europi, uključujući Ujedinjeno kraljevstvo – 19,9 % smanjenje apsolutnih emisija CO2 i 26,5 % smanjenje apsolutnog otpada koji se šalje na odlagališta.
  • Godišnje izvješće društva za 2022. objavit ćemo 6. travnja 2023.


Komentar Bernarda Delvauxa, izvršnog direktora društva Etex: „Ponosan sam što mogu priopćiti da je Etex ponovno ostvario značajan rast u 2022. godini i to petu godinu zaredom. Nakon iznimne 2021. godine, ostvarili smo nove rekordne rezultate, uključujući prihode, REBITDA maržu i neto dobit. To smo postigli unatoč nepovoljnom poslovnom kontekstu, budući da se cijeli svijet još uvijek oporavlja od pandemije COVID-19, ruskog napada na Ukrajinu, energetske krize i globalne inflacije. S obzirom na njihovu održivu vrijednost, naša su se lagana građevinska rješenja pokazala izvrsnima u ispunjavanju trenutnih potreba renovacija i novogradnji. Proizvodi društva Etex proizvode do 45 % manje emisija u proizvodnji i pružaju do sedam puta bolju toplinsku i zvučnu izolaciju u usporedbi s tradicionalnim metodama gradnje, povećavajući energetsku učinkovitost i smanjujući emisije, a istovremeno su lakši za recikliranje te su fleksibilniji i lakše primjenjivi. Ukratko, društvo Etex u 2022. godini adekvatno je odgovorilo na hitne izazove na nestabilnom tržištu i sa svojim portfeljem lakih konstrukcija krenulo putem rasta prema održivoj budućnosti.

Obećavajući rezultati mogu se objasniti s nekoliko ključnih stavki. Rast prodaje posebno su potaknule neke od naših nedavnih akvizicija, posebice europskog stručnjaka za izolaciju, tvrtke URSA, u 2022. godini te proizvodnja gipsanih ploča u Australiji u 2021. godini. Pozitivne marže pokazuju agilnost i dobar odziv praćenjem odnosa između troškova i cijena te brzim prilagođavanjem izazovnim tržišnim uvjetima. Također smo bili uspješni u implementaciji opreznog pristupa režijskim troškovima, dok su, uz učinkovitu zaštitnu strategiju od tržišnih rizika, cijene energije ostale pod kontrolom. Društvo Etex se također suočilo s nestabilnošću potražnje, gdje smo pokazali iznimnu agilnost proizvodnje na naših više od 140 lokacija diljem svijeta. Ako pogledamo rast društva Etex posljednjih godina, on je impresivan. Posvećena usredotočenost na to da budemo pionir i voditelj u rješenjima laganih konstrukcija omogućila je značajnom rastu tvrtke.

Osim financijskih uspjeha, 2022. godina bila je i godina drugih značajnih uspjeha za Etex. Počeli smo provoditi obveze iz našeg plana Put do održivosti 2030. s jasnim ciljevima i prvim napretkom u pogledu sigurnosti i dobrobiti, raznolikosti i uključenosti, cirkularnosti, dekarbonizacije i angažmana stranaka. Opet smo poboljšali ocjenu rizika ESG i svrstali se među 10 najboljih na globalnoj razini u našoj industriji. Od 2018. godine značajno smo napredovali na našem putu održivosti, uključujući povećanje od 54 % u upotrebi recikliranog gipsa – što društvo Etex čini najnaprednijim prerađivačem gipsa u Europi, uključujući Ujedinjeno kraljevstvo – 19,9 % smanjenje apsolutnih emisija CO2 i 26,5 % smanjenje apsolutnog otpada koji se šalje na odlagališta. Osim toga, čim je izbio sukob u Ukrajini, pokrenuli smo program podrške za naših 250 ukrajinskih kolega i njihovih obitelji, zauzevši pritom čvrst stav prema Rusiji. Molimo pogledajte stranice 6 do 8 za više detalja o postignućima naša četiri strateška partnera, operativnoj izvrsnosti, korisničkom iskustvu i komercijalnoj izvrsnosti te održivosti i inovativnosti.

Za 2023. očekujemo dalje neizvjesnosti, posebno u cijenama energije i sirovina, ali vjerujemo da će potražnja za proizvodima i rješenjima društva Etex ostati na visokoj razini s obzirom na njihovu stvarnu održivu vrijednost i stalnu potrebu za renovacijama i novogradnjama. Kako bismo se svaki mjesec nosili s ovim i sličnim neizvjesnostima, ostajemo iznimno pažljivi, agilni i brzi, od zemlje do zemlje i od proizvoda do proizvoda. Također vidimo potencijalne prilike za rast kroz tehnologije i održavanje našeg rasta uz REBIDTA maržu za koju očekujemo da će ostati visoka. Jasno smo usredotočeni na to da ostanemo svjetski najinovativniji i najodrživiji proizvođač građevinskog materijala. Svi ovi elementi trebali bi pomoći društvu Etex da ostvari dobre rezultate i u budućnosti te pomoći u izgradnji životnih prostora koji su uvijek sigurniji, održiviji, pametniji i estetski savršeniji.

 

Više:

/assets/uploads/responsive_filemanager/source/Etex%20-%20Press%20release%20-%202022%20Full-Year%20Results.pdf