ursa-auenwand-1488190677.png

Vanjski zidovi

Ventilirane fasade sve se češće viđaju i na individualnim objektima. Toplinska izolacija od mineralne staklene vune je zbog svojih toplinsko-izolacijskih svojstava i jednostavnosti ugradnje iznimno prikladan materijal za toplinsku zaštitu fasade svih objekata.

Ventilirana fasada u osnovi se sastoji od nosive podkonstrukcije, samonosivih, vodoodbojnih, izolacijskih ploča za postizanje toplinske i zvučne izolacije, najmanje 4 cm ventilacijskog sloja te vanjske obloge.

Namjena ventilacijskog sloja je isušivanje moguće vlage koja nastaje kao posljedica kondenzacije vodene pare koja difuzijski prolazi kroz konstrukciju zida objekta ili može nastati usljed dnevnog zagrijavanja – hlađenja konstrukcije. Naime, vlaga koja se ne isušuje pogoršava svojstva izolacije. Ljeti kanal za prozračivanje sprječava prekomjerno zagrijavanje zgrade.

Ventilirana fasada s izolacijskim materijalima „URSA“ osigurava da je zgrada trajna, mehanički otporna, otporna na požar te poboljšava toplinsku i zvučnu izolaciju objekta.

Čitaj više

Kod neventilirane fasade nužna je vanjska obloga (fasadna opeka, blok opeke s vanjskom žbukom, drvena obloga) koja je postavljena sasvim uz izolaciju. Neventilirana fasada s izolacijom „URSA“ ima slična svojstva kao ventilirana fasada. Razlika je u tome što kod neventilirane fasade kod proračuna toplinske izolacije u obzir uzimamo i vanjsku oblogu. Trudimo se odabrati vanjsku oblogu koja je vodoodbojna, ali ipak dovoljno paropropusna kako difuzna vodena para i moguća vlaga ne bi zastajala u izolacijskom sloju.

Čitaj više

Obzidana fasada zahtijeva već unaprijed na odgovarajući način pripremljene konstrukcije (prikladno prošireni temelj, zub na ploči ili dodatno napravljen nosivi element). Širina nosivog elementa mora biti usklađena s debljinom izolacije, širinom ventilacijskog sloja i debljinom fasadnog zida uz uzimanje u obzir mogućih arhitektonskih zahtjeva.

Čitaj više

Niskoenergetske i pasivne objekte sve češće gradimo na način montažne drvene skeletne gradnje. Za osiguravanje odgovarajuće toplinske, zvučne i protupožarne zaštite između skeletne konstrukcije postavi se mineralna staklena vuna odnosno mineralna vuna što boljeg koeficijenta toplinske provodljivosti (ʎD vrijednosti – što je koeficijent niži, materijal je bolji toplinski izolator!) upotrebnoj, odgovarajućoj debljini.

Čitaj više