NOVO - LIGNIN tehnologija, dostupno samo kod tvrtke URSA

23.05.2023

Tvrtke URSA i UPM Biochemicals razvijaju nove vrste održive izolacije kako bi postigle značajnu promjenu ekološke učinkovitosti u industriji građevinskih materijala.

ursa-novolignintehnologijadostupnosamokodtvrtkeursa-1684921043.jpg

Partneri najavljuju proizvodnju prve industrijske mineralne staklene vune izrađene s vezivom iz obnovljive, održivo dobivene šumske biomase, što će značajno poboljšati trajnost izolacijskog materijala

Tvrtke UPM Biochemicals i URSA, vodeći proizvođači staklene i mineralne vune u Europi, najavile su početak prodaje ekološki prihvatljivije građevinske izolacije, koja će pridonijeti nižoj potrošnji energije i smanjenju emisija CO2.

URSA će proizvoditi održivu staklenu vunu izrađenu od inovativnog veziva na bazi lignina UPM BioPiva™. Bit će to jedan od najprirodnijih izolacijskih materijala na tržištu.

Tradicionalno se kao veziva u proizvodnji mineralne staklene vune koriste umjetne smole iz fosilnih sirovina. Novo vezivo koje koristi tvrtka URSA temelji se na vlastitoj tehnologiji ligninske smole koju je razvila tvrtka UPM Biochemicals. Tvrtke URSA i UPM Biochemicals blisko su surađivale kako bi optimizirale sastav veziva i kako bi osigurale najbolja moguća fizička svojstva novog izolacijskog materijala te nesmetan rad proizvodnih linija tvrtke URSA.

Lignin je prirodni polimer koji se nalazi u drvu i drugim biljkama. Lignin UPM BioPiva™ je održivo proizvedena, troškovno učinkovita i svestrana sirovina koja se pokazala vrijednom u mnogim industrijskim primjenama s dodanom vrijednošću, posebno kod fenolnih (LPF) smola na bazi lignina.

„Oduševljeni smo što smo zajedno s našim partnerima iz tvrtke URSA dosegli prekretnicu koja označava potencijalnu inovaciju te koja predstavlja veliko postignuće u industriji izolacijskih materijala, a predstavlja i veliko postignuće za tvrtku URSA, koja već dugi niz godina ima viziju postati ekološki održiva i smanjiti ugljični otisak svojih proizvoda“, objasnio je dr. Christian Hübsch, direktor prodaje i marketinga u tvrtki UPM Biochemicals.

Tvrtka UPM Biochemicals predana je održivoj transformaciji mnogih industrija i aktivno surađuje s partnerima kao što je tvrtka URSA u razvoju novih, održivih aplikacija i proizvoda temeljenih na biokemikalijama drva.

„Proveli smo dugoročne studije s tvrtkom UPM Biochemicals kako bismo procijenili mogućnost zamjene sintetičkih smola novim vezivom na biološkoj bazi i zadovoljni smo što smo uspjeli proizvesti jedan od najodrživijih izolacijskih materijala od mineralno staklene vune", dodao je dr. Wolfgang Marka, direktor jedinice URSA-Adria.

„Tvrtka URSA posvećena je proizvodnji i komercijalizaciji materijala za toplinsku i zvučnu izolaciju s ciljem održivosti i energetske učinkovitosti zgrada. Naši najnoviji vrhunski proizvodi, u kojima koristimo ligninsko vezivo, predstavljaju početak nove tehnologije za razvoj održivog izolacijskog materijala u građevinskoj industriji.“

Tvrtke UPM Biochemicals i URSA razvijaju novu održivu izolaciju za industriju građevinskih materijala. (Slika: URSA)

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Martin Ledwon, potpredsjednik za odnose sa zainteresiranim dionicima UPM Biochemicals, martin.ledwon@upm.com

UPM, Media Relations
Od ponedjeljka do petka od 9:00 do 16:00 prema srednjoeuropskom vremenu
tel. +358 40 588 3284
media@upm.com

UPM Biochemicals
Tvrtka UPM Biochemicals pruža inovativna, održiva i konkurentna biokemijska rješenja temeljena na drvu koja zamjenjuju sirovine temeljene na fosilima i pomažu u poboljšanju ekološke učinkovitosti u raznim primjenama. Segmenti krajnje upotrebe za obnovljive glikole uključuju tekstil, PET boce, ambalažu, rashladna sredstva, kompozite, lijekove, kozmetiku i deterdžente. Obnovljiva funkcionalna punila temeljena na ligninu (RFF) nude održivu alternativu silicijskom dioksidu u širokom rasponu primjena gume i plastike. Tvrtka UPM gradi industrijsku biorafineriju u gradu Leuna u Njemačkoj, gdje će se drvo prerađivati u biokemikalije nove generacije. UPM Biochemicals nastoji ubrzati prijelaz na kružnu bioekonomiju – gdje su obnovljive sirovine, održiva proizvodnja i održiva potrošnja novi način života.www.upmbiochemicals.com

Pratite UPM Biochemicals na društvenoj mreži LinkedIn | #UPMbiochemicals

UPM
Pružamo obnovljiva i odgovorna rješenja te uvodimo buduće inovacije bez korištenja fosilnih sirovina, i to u šest poslovnih područja: UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers i UPM Plywood. Kao vodeći u industriji što se tiče odgovornosti za okoliš, predani smo kampanji UN Business Ambition for 1,5°C i znanstveno utemeljenim ciljevima ublažavanja klimatskih promjena. Zapošljavamo 17.000 ljudi diljem svijeta, a naša godišnja prodaja iznosi približno 11,7 milijardi eura. Naše dionice kotiraju na burzi Nasdaq Helsinki Ltd. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.com

Pratite UPM na Twitter | LinkedIn | Facebook | YouTube | Instagram | #UPM #biofore #beyondfossils

 

URSA

URSA je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i komercijalizacijom materijala za toplinsku i zvučnu izolaciju s ciljem održivosti i energetske učinkovitosti zgrada. Od 2022. godine tvrtka URSA dio je Etex grupe, svjetskog proizvođača građevinskih materijala i pionira u laganim konstrukcijama. Tvrtka URSA je komercijalno prisutna u Španjolskoj i u ostatku Europe, zahvaljujući svojih 13 proizvodnih pogona koji su strateški smješteni diljem europskog kontinenta. Danas je tvrtka URSA jedan od vodećih proizvođača mineralne staklene vune i ekstrudiranog polistirena (XPS) u Europi. Riječ je o dva komplementarna izolacijska materijala namijenjena toplinskoj i zvučnoj izolaciji zgrada. Proizvodi tvrtke URSA pomažu smanjiti potrošnju energije u zgradama, posebice za grijanje i hlađenje, omogućujući korisnicima smanjenje troškova i pružanje održivih rješenja. Ti proizvodi ne samo da doprinose većoj udobnosti za krajnjeg korisnika, već pomažu i okolišu, smanjujući emisije CO2, te gospodarstvima zemalja smanjujući ovisnost o fosilnim gorivima.

http://www.ursa.hr