Promjena vlasništva

11.01.2022

„„Etex““ potvrđuje pomak svog portfelja prema laganim i održivim građevinskim rješenjima kupnjom tvrtke „URSA“, europskog lidera u rješenjima za toplinsku i zvučnu izolaciju

ursa-promjenavlasnistva-1642061205.PNG

U novoj godini „„Etex““ će proširiti i osnažiti svoj portfelj održivih poslovnih aktivnosti preuzimanjem tvrtke „URSA“, europskog lidera u izolacijskim rješenjima. Ovim poslom „„Etex““ je osigurao novu platformu za poslovni rast i priliku da nastavi ostvarivati ključnu ulogu u rješavanju izazova održivosti. Novim stručnim znanjem u području izolacije, „„Etex““ će također proširiti mogućnosti ponude kompleksnih sustava i rješenja izvedenih nizom svojih proizvoda: od gips ploča i vlaknastog cementa, pasivne zaštite od požara do niza modularnih proizvoda. Ova posljednja akvizicija podliježe uobičajenim uvjetima i procedurama konačnog zaključenja.

 

„URSA“: Europski lider u području staklene mineralne vune i XPS izolacije s više od 70 godina stručnosti i jakim brendom

 

„URSA“ kao vodeći europski proizvođač ekstrudiranog polistirena (XPS) i jedan od tri najveća proizvođača mineralne staklene vune nudi širok asortiman izolacijskih mogućnosti kako za ovojnice zgrada, tako i unutarnje pregradne zidove i stropove. Kao i „„Etex““, ponosi se održivošću i komfornim rješenjima koja se postižu primjenom „URSA“-nih proizvoda. Povijest tvrtke „URSA“ seže od 1949. godine kada je još bila mala obiteljska tvrtka, ali se od tada razvila u važnog međunarodnog igrača na svom području. Nedavno, 2017. godine, kupila ju je „Xella Group“.

 

„URSA“ je prisutna u Rusiji i više od 20 drugih zemalja u Europi, uključujući Francusku, Njemačku, Španjolsku i Poljsku. Tvrtka upravlja s 13 proizvodnih mjesta i pokriva većinu zemalja u kojima „„Etex““ već posluje kroz svoje druge odjele. Tvrtka „URSA“ sa sjedištem u Madridu ima pouzdanu europsku mrežu opskrbnog lanca i tim od preko 1700 predanih zaposlenika te oko 500 milijuna eura prihoda.

 

Odgovor na klimatske promjene na razini EU temeljit će se na obnovi zgrada izolacijskim materijalima, poput onih koje proizvodi „URSA“

 

Klimatske promjene, nedostatak resursa, stara infrastruktura i nedostatak stanova sveprisutni su problemi za Europu i planet. Brojke govore same za sebe, budući da se u zgradama troši oko 40% ukupne potrošnje energije u EU, od čega dvije trećine otpada na grijanje i hlađenje. U prosincu 2019. godine EU je pokrenula „europski zeleni sporazum“ kao dio svojih napora da postane svjetski lider u zaštiti okoliša. Izolacijski materijali ključni su čimbenik u postizanju značajnih ušteda energije i značajnog smanjenja emisije CO2. Zapanjujućih 75% europskih zgrada nije energetski učinkovito. Budući da će od 85% do 95% današnjih zgrada i dalje biti u uporabi 2050. godine, obnova je ključni pokretač. Očekuje se da će se stopa obnove u sljedećih 10 godina u Europi udvostručiti, s 35 milijuna zgrada predviđenih za obnovu do 2030. godine.

 

Svojim najnovijim strateškim potezom „„Etex““ nastavlja nadahnjivati način života pomažući Europi u suočavanju s navedenim izazovima zahvaljujući stručnom znanju u tvrtki „URSA“, tvrtki koja nudi rješenja visokih performansi za postizanje vrhunske razine energetske učinkovitosti potrebne svakoj zgradi. Štoviše, izolacijski materijali od mineralne staklene vune URSA isplativi su zbog svoje visoke kvalitete, trajnosti i minimalnih zahtjeva za održavanjem. U proizvodnim procesima koriste značajan udio recikliranih materijala za svoj asortiman proizvoda.

 

Potvrđeno proširenje portfelja „„Etex““ u programu laganih i održivih izolacijskih rješenja za nas predstavlja novu platformu za rast

 

Ova je akvizicija nova važna prekretnica u „Etex“-ovom strateškom pomaku kako bi postao globalni igrač u laganim i održivim građevinskim rješenjima. To je samo nadopuna prethodnim prekretnicama: između ostalog, tvrtka je 2011. postala vlasnik tvrtke „Siniat“, vodećeg proizvođača gipsanih ploča u Europi i Latinskoj Americi, 2016. napustili smo poslovanje s keramikom, 2017. kupili smo vodeću španjolsku tvrtku za gips ploče, a 2019.-2020., međutim, prestali smo se baviti glinenim i betonskim crjepovima. Nedavno smo 2020. godine kupili specijaliziranu tvrtku za pasivnu zaštitu od požara, FSi Limited. Osnovali smo odjel New Ways kako bismo vodili „Etex“-ovo poslovanje s građevinskim rješenjima izvan naše lokacije, a 2021. smo kupili četiri tvrtke, nakon čega je uslijedila i kupnja vodeće tvrtke na australskom tržištu gips ploča u 2021. godini.

 

„URSA“ je lider u globalnim naporima za održivost, pružajući dokazana, izvediva rješenja s najboljim održivim rezultatima u usporedbi s drugim izolacijskim materijalima. Tvrtka bilježi izvrsne rezultate koji se očituju u iznimnoj organizaciji i kulturi kontinuiranog usavršavanja, a posjeduje i vrhunski upravljački tim. Izvrsni odnosi s kupcima, visoka prepoznatljivost brenda i vrhunski proizvodi glavni su stupovi njihovog poslovanja. Novim stručnim znanjem u području izolacije, „Etex“ će svojim kupcima ponuditi sustave i rješenja s nizom proizvoda od gips ploča i vlaknastog cementa, pasivne zaštite od požara i niza modularnih proizvoda. „URSA“ će biti integrirana u tvrtku kao zaseban odjel pod izravnim vodstvom izvršnog direktora „Etex“-a Bernarda Delvauxa. Navedena posljednja kupnja podliježe uobičajenim pravnim uvjetima zaključenja. „Etex“ će pružiti dodatne informacije nakon što se proces završi.

 

Bernard Delvaux, izvršni direktor „Etex“-a: „Kupnja tvrtke „URSA“ potvrđuje proširenje portfelja koji smo započeli prije nekoliko godina u „Etex“-u s ciljem da postanemo svjetski lider u laganoj i modularnoj konstrukciji. Ova akvizicija strateško je prikladna za „Etex“ kombinirajući novu platformu za rast s jakim naglaskom na održivosti. Zaista sam impresioniran kvalitetom upravljanja u tvrtki „URSA“ i njezinim dobrim poslovnim modelom. Veselim se što ću našim novim suigračima moći poželjeti dobrodošlicu u „Etex“ tim, a zajedno ćemo krenuti u prosperitetnu budućnost.“

 

Christophe Clemente, izvršni direktor skupine „Xella“: „S „Etex“-om timovi tvrtke „URSA“ imaju snažnog dioničara koji je spreman nastaviti priču o uspjehu. Želio bih se zahvaliti timovima tvrtke „URSA“ na svemu što su postigli tijekom rada u skupini „Xella“ i poželjeti im svijetlu budućnost.“

 

Jochen Friedrichs, izvršni direktor tvrtke „URSA“: „U „Etex“-u „URSA“ je pronašla savršenog partnera za daljnji razvoj održivosti i povezanosti s klijentima. Veselimo se unaprjeđenju „Etex“-ove strategije, upoznavanju novih kolega i zajedničkom razvoju tržišta lagane i modularne gradnje. Zahvalan sam na podršci skupine „Xella“ u protekle četiri godine koja nam je omogućila da ojačamo platformu koju ćemo sada dodatno proširiti s „Etex“-om.”

 

U vezi s ovom transakcijom banka „J.P. Morgan“ djeluje kao jedini financijski savjetnik, a tvrtka „Freshfields“ kao pravni savjetnik „Etex“-a.

 

O „Etex“u

 

„Etex“ je svjetski proizvođač građevinskih materijala i pionir u području lagane gradnje. „Etex“ želi inspirirati ljude diljem svijeta da grade životne prostore koji su sve sigurniji, održiviji, pametniji i ljepši.

 

Osnovana 1905. godine u Zaventemu u Belgiji, „Etex“ je obiteljska tvrtka s više od 11.000 zaposlenika diljem svijeta. Upravlja s više od 110 proizvodnih pogona u 42 zemlje i zabilježila je prihod od 2,6 milijardi eura i REBITDA od 484 milijuna eura u 2020. godini. „Etex“ njeguje kulturu suradnje i brige, pionirski duh i strast te uvijek čini najbolje za svoje klijente.

 

„Etex“ ima šest centara za istraživanje i razvoj koji podržavaju četiri globalna prodajna odjela:

  • Učinkovitost zgrada: rješenja suhe gradnje, uključujući gips ploče i vlaknasto-cementne ploče, žbuke i formulirane proizvode, pasivnu zaštitu od požara i srodne proizvode.
  • Eksterijer: niz estetskih vlaknasto-cementnih materijala za upotrebu u poljoprivredi, arhitekturi i eksterijerima zgrada.
  • Industrija: zaštita od požara i visokoučinkoviti izolacijski proizvodi za građevinsku industriju i OEM industriju (proizvođači originalne opreme).
  • Novi načini: visokotehnološka modularna rješenja temeljena na drvenim i čeličnim okvirima

 

„Etex“ inspirira način života, za više informacija posjetite našu internetsku stranicu: www.“Etex“group.com